Inga jävla restauranger!

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från INGA JÄVLA RESTAURANGER!)
Hoppa till: navigering, sök
"Med några få undantag vill restaurangarbetare en sak mer än något annat: att slippa vara arbetare på en restaurang."
"Samma låt en gång till. Du häller upp samma kopp med kaffe till samma unga par vid fönstret. Deras andra date. Du ger dem samma falska uppassande leende. Hetsar förbi samma smaklösa inredning, står på samma ställe och glor ut över samma matsal. Bakom dig pillar diskplockaren tillbaka samma återanvända smörklick i samma smörburk. Det här är inte en deja-vu."

INGA JÄVLA RESTAURANGER! Är en sextiosidig illustrerad guide till den dagliga misären, stressen, ledan och alienationen som restaurangarbete innebär, liksom hur restaurangarbetare bekämpar skiten. Skarpaste klarsyn och ett hatiskt stridsrop. Originalets titel lyder "ABOLISH RESTAURANTS" och skapades av prole.info. Författaren har själv jobbat allt för många år i branchen och vet alltså vad han talar om. En del av grejorna är specifika för USA´s restauranger men det mesta är sig ändå likt. Översättningen gjordes av gänget bakom www.polkagris.nu med lite hjälp från nära och kära.

Den svenska versionen trycktes av federativs 2009 och finns att tillgå på en mängd bokhandlar och förstås i vår boklåda.

Originalet kom ut 2006 och översättningen 2007.

Mer kött på benen

Det naturliga att sätta tänderna efter inga jävla restauranger! är ju så klart Daria Bogdanskas seriealbum Wage Slaves och Henrik Johanssons restaurangdeckare Av kött och blod som båda utspelar sig i Malmös krogsväng.

Annars rekomenderas Nere för räkning i Paris och London som är en medryckande berättelse om George Orwells liv som arbetslös och diskare på en restaurang i Paris. Vi får uppleva kampen för den dagliga brödkanten hos de helt utblottade, infernot i kökets vindlande gångar och den enorma metropolens sjudande liv. Lättaste sättet att lägga vantarna på denna klenod är att traska ner till närmsta bibla.

Waiting är en amerikansk college-rulle i restaurangmiljö. En klockren skildring av livet som restaurangknegare. Allt finns med. Hetsen under rusherna, den sirapssega sysslolösheten mellan rusherna, idiotkunder, dryga chefer men även gemenskap, humor, styrka och solidaritet. Inte en död minut helt enkelt. Sparka igång fildelningsprogrammet och ladda ner. Den är ett måste i din samling av kvalitetsrullar.

Vi har även grävt fram några gamla godingar från vårt eget skafferi som är värda att ögna igenom. I klassikern Att steka hamburgare följer vi marcel med arbetskamrater när de kämpar mot arbetet på ett litet hamburgerhak. Vi får inte heller glömma den banbrytande handboken som ett gäng arga mc-donken knegare slängde ihop för några år sedan.

Smaklig måltid och kom ihåg att: Ägaren har produktionsprocessen, pengar, fördomar, vanor, isolation, passivitet och - när det verkligen gäller - lagen och polisen på sin sida. Vi har bara varandra.