Almqvist, Jonas Love: Det går an

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Bok av Jonas Love Almqvist, utgiven 1839.

Underofficeren Albert möter yrkesverksamma glasmästardottern Sara på en ångbåt på Mälaren. De fattar ,efter en stapplande start, snart tycke för varandra och tar sällskap mot Saras Lidköping. Albert är den mer traditionella medan Sara håller på sin självständighet och relativa frihet. Sara ifrågasätter tvåsamheten och äktenskapets enhet, hon radar erfarenheter från och exempel från trånga och miserabla förhållanden. Hon tror på kärlek men också på självständighet, på att vara tillsammans för att man vill inte för att man signalerat det för världen. I princip hela handlingen utspelar sig under den veckan resan från Stockholm till Lidköping tar.

I bokens sista kapitel. Några mer eller mindre bildade personer diskuterar huruvida samma bok utgör en del av tendens-litteraturen eller om den är litterär konsten. Någon kommer fram till att man genom romanen kan framföra budskap utan att det blir krystat. Men att:

Någre få (och de till största delen i äldsta tider) hava ur livet självt, såsom källa, hämtat kännedomen om människan, och därefter skrivit. Men filosofer till tusentals hava sedan, under kammarstudium och blott genom läsning av vad andre upptecknat, kommit till slutsatser och bildat systemer, ganska minnesvärda för att begripa filosofernas egna biografi och eremtiska tankegångar, men verkligt plågoris ochh ett andeligt fördärv för mänskligheten, när de lyckas göra sig gällande till verkan i samhället.

När boken gavs ut väckte den skandal och mycket papper slösades på att skälla ut den.

I Bunny Ragnerstams roman Slutet på ett sekel far en av huvudpersonerna, en ung vacker kvinna, till Stockholm för att bli filmstjärna. Hon läser och kommer att spela Sara i 'Det går an'.