Hermanson, Jean och Isaksson, Folke: Nere på verkstadsgolvet: en bok om metallarbetare

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Hermanson, Jean och Isaksson, Folke - Nere på verkstadsgolvet.JPG
Hermanson, Jean och Isaksson, Folke: Nere på verkstadsgolvet: en bok om metallarbetare, Bonnier, 1971.

Jean Hermanson´s vackra och mörka bilder vävs samman med intervjuer och korta betraktelser skrivna av Folke Isaksson. Bilderna de mörka bilderna ger en känsla av undergjorden. De är skrämmande samtidigt som de är väligt vackra och stilrena. Misären och slitet i arbetet framträder tydligt utan några dramatiska överdifter. Men även människorna. Människorna som arbetare.

Isakssons skrivande är också väl genomfört. Det är ett bra flyt i språket. Han hittar dessutom hela tiden olika infallsvinklar vilket gör boken intressant och bildande hela vägen. Fakta om svensk verkstadsindustri varvas med intervjuer och betraktelser. Det är ett tydligt utifrånperspektiv som det alltid blir när socialt engagerade akademiker skall skildra arbetare. Intervjuerna är nästan intressantast. De finns något längre intervjuer men även samlingar av små fragment, "röster", som olika arbetare sagt om en viss grej. T.ex. runt fackföreningen. De som talar har en mängd olika inställningar i frågan om arbetet och livet. Folkes egna funderingar rör inställningen till facket, "demokratin på arbetsplatsen", välfärden mm. Men utan att ta sig särskilt långt bortom det politiska tugget. Det saknas ett tillräckligt djupt gående kritik av det här samhället. Fast å andra sidan kan detta reportage vara en del i en sådan kritik och dess vidare utveckling. I rätt händer.

Boken är gjord mitt under den period (våren 1969 - hösten 1970) som ses som startskottet för de vilda strejkernas årtionde. Författaren hänvisar till Sara Lidman och hennes Gruva. Den är en av alla de reportageböcker som dök upp under 70-talet.


Baksidetext

"Jag vill känna att även fastän jag befinner mig på golvet, på den låga nivån, så ska jag ha ett värde. Det är ju människorna som är det väsentliga, inte maskinerna.
Dom som är över i det hära samhället, dom ser på oss som själlösa individer som inte kan uträtta nånting, om vi inte får order uppifrån.
Vi är bestämda till vissa begränsade områden att röra oss på, och vi kan inte ta del i det snack som dom har för sig på sina smmanträden. Dit upp i dom högre divisionerna får vi inte komma. Vi har inte den dära kulturella uppfostran, så vi kan gå med rakt huvud liksom.
Men det är vi som utför det jobb som deom lever på, och som dom vill isolera sig ifrån.
Alltså, jag tycker inte illa om arbetet som sådant, utan det är allt det andra, känslan av att man inte är värderad som en människa utan som en 'kroppsarbetare' som säljer sin kapacitet."


Innehållsförteckning

Innanför grindarna

En skogsarbetare, djävligt att arbeta

Järnets väg

Stålverksingenjör, trettiett år

Bruksmänniskan

En motståndsman

Människor, Situationer, exempel

De långsamma olyckorna

Samtal med företagsläkaren

"Det är poltik hela jobbet"

I trälhavet

En sovande vulkan

Människor situationer, exempel

Facket

En stillastående rörelse?

Om det allmänna missnöjet och det bortglömda broderskapet

Importerad arbetskraft

Samhället skall fungera för alla människor!


Bildtexter

Företagsförteckning

Se även