Linna, Väinö: Här under Polstjärnan

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Å om handä prästsatan säger så mytje som ett ord till på tvären åt mej så klämmer jag till an mitt i adventen. Sen må han va en andens man så mytje han vill."
- Koskelas Akseli

Roman triologi av Väinö Linna bestående av titlarna Högt bland Saarijärvis moar, Upp trälar och Söner av ett folk. Böckerna skildrar Finlands historia från slutet på 1800-talet via finska revolutionen till 1900-talets mitt genom släkten Koskelas öden.

Utspelar sig i en finsk by och dess invånare. Torpare, arbetare och herrskap (bönder, handelsmän, prästfamilj). Oerhört välskriven, dialoger på dialekt, grymma personmålningar gör att man lever sig in i boken.

Börjar i ett oorganiserat virrvarr runt sekelskiftet där herrarna är just outmanade herrar. Socialismen kommer till byn via arbetare och skräddare. Man börjar organisera möten, social aktivitet, diskutera, planare, bli uppstudsiga. De första strejkerna sprider sig som en löpeld. Man tar intryck från strejken i grannbyn och det man läser om i tidning ch ser sin egen styrka. Strejkförhandlingar där politiker från stan får "förhandla" med arbetarstyrka och strejkledare utanför och det enda acceptabla är en fullständiga eftergift från borgarna (bönderna). Grymt peppande att följa utvecklingen. Faktiskt, inte helt utan paralleller med idag heller.

Sen är det dags för ryska revolutionen och här nånstans börjar Upp trälar. Man har medvind i händelserna i ryssland, vunna strejker, organisering och sosseseger lantdagsval. Men borgarna i parlamentet sätter emot. Strejker över hela landet. Lokala borgarna börjar ordna sig i väpnade garden. Arbetare och bönder samlar själva vapen och sen kommer signal om uppror. Byn styrs från folketshus, männen till fronten. Segervittring, missär, förlust, koncentrationsläger, avrättningar, död, förföljelser. Man hatar lika mycket som man var pepp i början av upproret. Enda boken jag läst där jag faktiskt haft gåshud stora delar av boken. Kan inte komma på nån bättre diss av nationalism (finlands sak mot ryssland) och humanism. En storhet med boken är att borgarna är människor och att man följer deras resonerande om just demokrati, lag, humanism och Finlands sak. Humanism sida vid sida med avrättningsläger. Hade den inte varit på 600s hade jag tvingat alla jag känner att läsa den ;)

Den sista boken utspelar sig efter upproret slagits ned. Intressant om framväxande lapporörelsen (finska fascismen) där förföljelse av kommunister (med sossarnas medgivande) följs av förföljelse av sossar tillsammans med hårdare arbetsförhållanden och lägre löner. Borgarnas klasskamp med direkt våld 2.0. Vinterkriget och Fortsättningskriget (alltså finlands krigande under WW2) och klasskompromiss och sossekramande (även av f.d lappomän) som följer på kriget. Boken slutar väl nån gång på 50-t.