Upton, Anthony F.: The finnish revolution, 1917-1918

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Upton anthony-finnish revol.gif

The finnish revolution, 1917-1918 är en riktig jävla mastodontbok om finska revolutionen. Anthony F Upton har knåpat ihop över 500 sidor bibeltext. Han någon form av liberalt materialistiskt perspektiv. Han ser de materiella rörelser som styr utvecklingen (klasskampen och olika kapitalintressen) men stirrar sig samtidigt blind på ledarna. Så klart inget ovanligt bland historiker men för att vara en sådan så gör han det förvånansvärt bra. Han är ruggigt sansad för att vara liberal.

Styrkan är att han slår sönder mycket av den totalt förljugna vita och snurriga stalinistiska historieskrivningen. Sossarna och dess ledning skissas upp som de politruker de är. Den röda sidans mångfald med många olika rörelser i konflikt med varandra (arbetarråd, röda garden, fackpamparna och sosseparlamentarikerna). Den riktiga revolutionen slås ner av sosseriet flera månader innan de tvingas ta statsmakten. Sosseldeningens oförmåga och ovilja att leda de röda till seger blir tydlig. Men även hur vanliga arbetare låter sig ledas istället för att ta saken i egna händer. Även den vita sidan är så klart full av motsättningar. Tyskvänliga aktivister, Mannerheim, parlamentarikerna och de olika kapitalisterna.

Anthony gillar starka ledare och man kan se hur han diggar Mannerheim i smyg. Men även den i bakgrunden skymtande Lenin får lite beundran.

Världspolitiken vävs så klart in i det hela eftersom revolutionen inte kan skiljas ifrån ryska revolutionen, första världskriget och den tyska imperialismen.

Svagheten är så klart att hans materialism haltar. Han flyger runt i himlen och kommer aldrig i närheten av backen och missar vanligt folk. Inte heller dynamiken hos arbetare i rörelse fattar han... Men va fan. Den är en av de grundligaste genomgångarna som vi läst. Full med matnyttigt info. Läs den inte om du inte är riktigt överintresserad och gillar krigsskildringar.

Se även