Skillnad mellan versioner av "Wernström, Sven: Trälarnas uppror"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(2 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Femte boken i [[Sven Wernström|Sven Wernströms]] romanserie om Norrköpings och svenska folkets historia. I tre separata berättelser får vi följa ungdomar från de arbetande klasserna i deras vardag, slit, vänskap och uppror. Wernström målar historia - både vardag och de stora händelserna. På 1400-talet träffar repslagarsonen Jöran och hans halvbror Otte en dansk knäckt som deserterat, store bror skickas som en av stadens soldater för att belägra fogdeborgen i närheten och Erik Vasa erövrar av kungamakten i Sverige. På 1500-talet följer vi bödeldottern Kjetil som också försörjer sig på häxkonst tills hon en dag sällar sig till [[Nils Dacke|Dackes]] upprorsskara. 1600-talet har skomakarsonen Anders som huvudperson och i bakgrunden tynger skatter och allt mer förbud (ölbryggning, slaktning, handel ska kontrolleras och beskattas) som ämnar dra in pengar åt kronans krig och lyx. Hantverkarna och böndernas sammanhållning, solidaritet och raka ryggar går som en röd tråd genom boken. Vi möter tyranner och utsugare från krona, kyrka och adel och vi möter vanliga människors vrede och, ibland, uppror. Av bara farten lär man sig en del om seder och bruk (tex. hur man brygger öl och att maskrosroten kan fungera som sömnmedel).  
+
[[Bild:Wernstrom-tralarnas_uppror.gif|frame|right|"Svenska folket räddade sin frihet med våld under [[Engelbrekt]] och [[Dacke]]. Därefter räckte det med hot om våld och motstånd".]]'''Trälarnas uppror''' är femte boken i [[Sven Wernström|Sven Wernströms]] romanserie om [[Norrköping]]s och svenska folkets historia. I tre separata berättelser får vi följa ungdomar från de arbetande klasserna i deras vardag, slit, vänskap och uppror. Wernström målar historia - både vardag och de stora händelserna. På '''1400-talet''' träffar repslagarsonen Jöran och hans halvbror Otte en dansk knäckt som deserterat, store bror skickas som en av stadens soldater för att belägra fogdeborgen i närheten och Erik Vasa erövrar av kungamakten i Sverige. På '''1500-talet''' följer vi bödeldottern Kjetil som också försörjer sig på häxkonst tills hon en dag sällar sig till [[Nils Dacke|Dackes]] upprorsskara. '''1600-talet''' har skomakarsonen Anders som huvudperson och i bakgrunden tynger skatter och allt mer förbud (ölbryggning, slaktning, handel ska kontrolleras och beskattas) som ämnar dra in pengar åt kronans krig och lyx. Hantverkarna och böndernas sammanhållning, solidaritet och raka ryggar går som en röd tråd genom boken. Vi möter tyranner och utsugare från krona, kyrka och adel och vi möter vanliga människors vrede och, ibland, uppror. Av bara farten lär man sig en del om seder och bruk (tex. hur man brygger öl och att maskrosroten kan fungera som sömnmedel).  
  
 
Wernström har skrivit ännu en underhållande och medryckande historiebok.  
 
Wernström har skrivit ännu en underhållande och medryckande historiebok.  

Nuvarande version från 24 maj 2009 kl. 09.32

"Svenska folket räddade sin frihet med våld under Engelbrekt och Dacke. Därefter räckte det med hot om våld och motstånd".
Trälarnas uppror är femte boken i Sven Wernströms romanserie om Norrköpings och svenska folkets historia. I tre separata berättelser får vi följa ungdomar från de arbetande klasserna i deras vardag, slit, vänskap och uppror. Wernström målar historia - både vardag och de stora händelserna. På 1400-talet träffar repslagarsonen Jöran och hans halvbror Otte en dansk knäckt som deserterat, store bror skickas som en av stadens soldater för att belägra fogdeborgen i närheten och Erik Vasa erövrar av kungamakten i Sverige. På 1500-talet följer vi bödeldottern Kjetil som också försörjer sig på häxkonst tills hon en dag sällar sig till Dackes upprorsskara. 1600-talet har skomakarsonen Anders som huvudperson och i bakgrunden tynger skatter och allt mer förbud (ölbryggning, slaktning, handel ska kontrolleras och beskattas) som ämnar dra in pengar åt kronans krig och lyx. Hantverkarna och böndernas sammanhållning, solidaritet och raka ryggar går som en röd tråd genom boken. Vi möter tyranner och utsugare från krona, kyrka och adel och vi möter vanliga människors vrede och, ibland, uppror. Av bara farten lär man sig en del om seder och bruk (tex. hur man brygger öl och att maskrosroten kan fungera som sömnmedel).

Wernström har skrivit ännu en underhållande och medryckande historiebok.

Boken föregås av:

Boken följs av: