Jonas Gardell

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Jonas gardell.jpg

Lars Jonas Holger Gardell föddes 1962 i Stockholmsförorten Enebyberg som den näst yngste av tre syskon. Han lärde sig vid tidig ålder att tänka fritt och sätta ord på känslor eftersom båda föräldrarna var psykologer. Hans mammas familj var starkt troende baptister och de överförde sin tro på sina barn. När Jonas var liten lämnade pappan familjen i en liten portvaktslägenhet med rivningskontrakt och gifte själv om sig med sin sekreterare och köpte ett fint etageradhus med utsikt över Mälaren. Familjen var ett hinder i vägen för hans karriär.

Som ung skrev Joans dikter och när han var 18 år gammal kom samlingen ”Den tigande talar” ut under pseudonymen 4937. Han försökte söka in till scenskolan, men när han såg intagningssiffrorna gav han upp. Istället engagerade han sig ytterligare i anarkist-rörelsen samtidigt som han tillsammans med några vänner drev ett konstgalleri. För att försörja sig arbetade han som krokimodell och levde annars på socialbidrag.

1985 kom hans stora genombrott med romanen ”Passionsspelet”.

Gillade att hetsa mot grännaprofilen Alf Svensson när svinet fortfarande förpestade Sverige i offentliga sammanhang. "Alf är ond" var hans motto. All heder åt Jonas!

Nu för tiden verkar dock Jonas gjort sig bekväm i kulturens finrum varifrån han försvarar den rådande ordningen (och sina egna intäkter). Lag och ordning mot pöbelväldet! Lagarna har alltid varit till för att skydda de svaga, inte de besuttnas formalisering av sin makt. En stark stat med soldater och vapen är garanten för att folk inte ska mörda varandra och sno, inte som beskydd för de besuttnas roffarsamhälle/klassherravälde. Skämes ta mig fan! (sydsvenskan)

2012 kom första boken av tre i en serie om kärlek, homosexualitet och HIV i 80-talets Sverige - Torka aldrig tårar utan handskar - Kärleken. Historien har samma år också filmatiserats i en uppmärksammad TV-serie på SVT.

Brorsa till den vänsteristiska religionshistorikern Mattias Gardell och dokumentärfilmaren Stina Gardell.

Litteratur i Urval:

Utsocknes länkar